Tijd om te landen

De Volkskrant is een columnistenjacht begonnen. Liefhebbers van de jacht schrijven 250 woorden, het onderwerp staat vrij.

We lijken weer met een ruimtewedloop te zitten. Andere poppetjes,  hetzelfde idee. De aarde is niet rond, het is een vicieuze cirkel.

Tijd om te landen

  Vijftig jaar geleden liepen we over de maan. Het waren dromerige stappen, in een zwevende vertraging. Vakantie-bijlages vol herinnering en beschouwing wrijven tegen de haren van mijn naakte benen. Ik sla de krant dicht en leg hem naast me in het Franse gras. De krekels tsjilpen, zoals ze dat thuis nog deden, in de tijd van Neil en Buzz. Vooral een andere astronaut is me bijgebleven, zijn naam ben ik vergeten, maar niet zijn euforie. Hij had onze blauwe parel in wonderlijke schoonheid zien zweven temidden van het koude zwart dat ons omhult en zijn woorden hadden me meegenomen.                                       

 Er zijn plannen om opnieuw naar de maan te reizen en ook aan Mars wordt gewerkt. Het schijnt om de vooruitgang te gaan en om de verklaringen, die van zulke reizen zullen komen. Al kan het zijn dat ik iets gemist heb, want het lukt me niet om zo’n ruimtereis tot het eind aan toe uit te lezen. Is er geen hashtag waar ik van de daken schreeuwen kan?
  Wat moeten we op de maan of op Mars? Hebben we niet lang genoeg in vertraagde stappen rondgelopen? Waarom richten we onze pijlen niet op de wonderlijke blauwe parel vlak onder onze voeten? Vooruitgang is dat de bijen blijven leven, de Amazone wordt gespaard, het plastic niet richting onze bloedbaan wordt gedreven. En die theorie van alles kan toch best nog even wachten?                                                                                         

De krantenkoppen trillen. Een vuurwants slalomt rond de sprieten, tussen de spijlen van het hek graast een koe.

koegraasthek.jpg

 

²) ‘De aarde is niet rond, het is een vicieuze cirkel’ is uit ‘Open Dichtboek’ uit 2004, van mijn neef Ronald Gresnich. De prachtige vondst past hier als gegoten, en het was leuk hem weer eens te spreken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s