Frankrijk is de lont in het Europese kruitvat

In de volkskrant van 21 mei 2014

De Europese verkiezingen doen denken aan verkiezingen in Rusland; hoe men ook stemt, de uitslag verandert niets aan de dictaten die over het volk zullen neerdalen. Wie niet stemt, zoals Thierry Baudet, verandert daar net zo weinig aan als de Rus die thuis blijft en nog een borreltje neemt op de goede afloop. Met één verschil; voor een kritische Rus is er weinig hoop, maar voor Thierry Baudet en mijzelf is die er wel. Want wij hebben Frankrijk . Als iemand de Europese bezettingslegers kan verslaan is dat het Europese zwarte schaap waar we beiden een band mee hebben.
franse lunch

De laatste keer dat de Franse kazen werden geconfisqueerd door een bezetter kwam deze met de schrik vrij. Samen delen: wij een kaasje, zij een kaasje, zo kwamen de Fransen de oorlog door. Hoe kan zo’n volk hoop bieden voor wie de Europese macht wil beperken?
‘It’s the economy, stupid’. Voor de economische wapens van mass-destruction die de Grieken op de knieën bracht is Frankrijk niet gevoelig. In mijn nieuwe vaderland is de economie van ondergeschikt belang. Aanvallen van de EU op het Franse begrotingstekort en de nationale schuldratio zullen net zo effectief zijn als een stormloop op de Franse stellingen bij de Somme.

Ik ben ondernemer in Frankrijk en dat hou ik het beste voor me. Ik ken geen plek waar het ondernemen in slechter daglicht staat dan onder de Franse zon. Een lang verhaal dat een korte illustratie verdient. Aan tafel bij een landelijk gebeuren, met paté en boerenkaas, wilde ik de jongste zoon van het boerengezin een compliment geven. In zijn vrije tijd ging hij erop uit om schapen te scheren in de omgeving. Hij verdiende daar een centje mee bij.
‘Goh, hij is al een kleine ondernemer’, zei ik vol bewondering.
Het glas rode wijn van zijn moeder bleef hangen in de lucht, de rug werd gerecht.
‘Nee, nee, hij is geen ondernemer hoor! Hij scheert schapen omdat hij het leuk vindt’.
Het was alsof ik de knul beledigd had, ondernemen is vies. Wie de CEO van L’Oreal wordt lees je hier niet op de voorpagina . Een ambtenaar bij de kamer van koophandel heeft meer aanzien dan degene die zijn bedrijf komt inschrijven. En dus meer macht.

Frankrijk is het zorgenkindje van de unie. Iedereen groeit behalve Frankrijk. Concurrentiekracht, werkloosheid en handelstekort verbeteren niet of nauwelijks. Dat de pensioenleeftijd onder Hollande omlaag ging is een teken aan de wand, Frankrijk heeft zijn eigen agenda. Hollande en zijn volk hebben andere prioriteiten dan economische. Kort werken, vroeg met pensioen, een machtig ambtelijk apparaat, ze kosten handen vol geld, maar zitten even diep geworteld in de cultuur als de revolutie die ondanks het tijdsverloop nooit ver weg is.

Wat zou er gebeuren als Frankrijk op het Brusselse strafbankje terecht komt en bijvoorbeeld boetes krijgt omdat het begrotingstekort niet tijdig wordt verkleind? Want daar ziet het naar uit. Zal men de identiteit even makkelijk laten schieten als de Grieken dat deden, toen ze hun familiebedrijven en de lange lunch in de schaduw van olijfbomen offerden aan hun concurrentiekracht? Ik betwijfel het. Denk aan de kernproeven van Chirac, aan de foie gras of aan de invasie van Irak. Frankrijk doet niet wat een ander vindt dat het moet doen en dat is deels een verklaring voor de periode Vichy. Wie goede camembert kan eten komt niet in verzet.

Mijn zaken vertonen dezelfde trend als die van mijn nieuwe vaderland, maar het deert me niet. Integendeel. Sinds we lazen dat het slecht is om te bezuinigen op ons energieverbruik heeft het economisch beleid van Hollande er in mij een aanhanger bij. Hoe minder groei, hoe beter. Krimpen mag ook en laat de tekorten gerust oplopen. Frankrijk is de lont in het Europese kruitvat. Wie dat wil, kan hopen dat de Europese bezetter in Frankrijk zijn Waterloo vindt.

Advertenties

11 thoughts on “Frankrijk is de lont in het Europese kruitvat

 1. Hallo Alexander!
  Nina stuurde mij je stukje door “prachtig stuk” en ze heeft gelijk. Heerlijk om te lezen van de Franse mentaliteit. Niet voor niets “de uitvinders van het “savoir vivre”! Hoorde laatst een paar economen (op de nederlandse business news radio, BNR) zich verbazen over hoe laconiek de Franse overheid “rustig” zijn eigen – onnavolgbare – koers bijft volgen, waar de nederlandse regering wild en rigoreus in crisistijd aan het bezuinigen is met de hijgende adem van Brussel in de nek. Hoewel, Hollande gaat nu toch flink bezuinigen op het ambtenaren-apparaat? Of zal (ook) dat sterven in schoonheid? Heerlijk dat eigengereide Frankrijk! We gaan er (ook) wonen op-termijn. Groet! Job, Nina & Toon

 2. Via een satellietontvanger volg ik BFM, vaak kan ik het radde Franse niet volgen, maar de tekst wel, hoewel die vaak te beknopt is.
  Het is mij inderdaad een raadsel hoe Hollande en Valls denken aan de eisen van de Finse drie procents meneer te kunnen voldoen, zonder opstanden tegen nog hogere werkloosheid, die door het leger neergeslagen moeten worden.
  Typisch zijn het de landen die een lange geschiedenis van devaluaties en geldhervormingen hebben die nu de hoogste werkloosheden hebben.
  De ontsnapping door devaluatie is er niet meer.
  Hoe Frankrijk zichzelf in deze uitzichtloze situatie kon manoevreren, door de euro te willen, volstrekt onbegrijpelijk.
  8 mei is voor mij steeds een lachertje, dan wordt de Duitse nederlaag gevierd.
  De smadelijke eigen nederlaag van juni 1940 wordt vergeten.
  Hoe smadelijk die was lees je A. Goutard, ‘1940 La Guerre des Occasions Perdues’, Paris 1956.
  De Duitse tegenhanger is Heinz Guderian, ‘Panzer Leader’, London 2000, 1952.
  Beide heren zijn het aardig eens.
  Als je leest hoe achterlijk en bureaucratisch het Franse leger in 1940 was verbaas je je er niet over dat Frankrijk nog steeds geen kadaster heeft, en dat giraal betalen nog steeds onmogelijk is.
  Het karakter van een land lijkt niet te veranderen, zie ook Pierre Goubert, ‘Cent mille provenciaux au XVIIe siècle’, Beauvais et le Beauvaisis de 1600 à 1730′, Paris 1968

 3. Het beste is dus te wonen in Frankrijk en voornamelijk in het buitenland handel drijven. Dat is precies wat ik doe: cocodeparis.com. Geen last van die Fransen, maar wel lekker genieten van Frankrijk: proost!

 4. Commentaren uit de volkskrant, 21 mei 2014

  De Fransen kunnen over het algemeen beter van het leven genieten dan de calvinisten hier. Dat past niet alleen beter bij het doel van de economie als middel en niet als doel op zich maar kan ook een positieve invloed hebben op die economie, omdat het bijdraagt aan een goede ontwikkeling, creativiteit en ideeen en in algemene zin aan het niveau van de samenleving en dat kan bij een verstandig gebruik zo ook bijdragen aan een beter niveau van de economie. Vive la France dan maar.
  21/05/14 18:40
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  frederixs

  Toen ik ruim vijftien jaar geleden steeds meer zaken ging doen met Franse bedrijven, heb ik al mijn vooroordelen in de prullenbak kunnen mieteren. De productiviteit van Franse werknemers behoort tot de hoogste in Europa. De lonen zijn er lager, maar daarvoor zijn de winstuitkeringen en dividenden veel hoger dan in Nederland. De pensioenleeftijd is treouwens alleen omlaag voor mensen die meer dan 41 jaar hebben gewerkt. Dat vertellen types als francino er gemakshalve niet bij…
  21/05/14 18:16
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  maltentig

  Frankrijk – de tikkende tijdbom onder de EU (en de euro). Heerlijk. De eurocrisis is weer helemaal terug!
  21/05/14 17:23
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Amadeus Amateurtheoloog

  ondernemer, entrepreneur zijn typisch Anglo-saksische woorden. Moet Francino een cursus Frans volgen? maar alle gekke op een stokje, In Nederlands is ‘in vaste dienst’ zijn net zo’n vloek woord als entrepreneur zijn in het Frans.
  21/05/14 17:03
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  clioruth

  De economie golft altijd op en neer, zo ook in Frankrijk. Als Frankrijk strijdt tegen het Angel-Saksische model, wat de wild-west is voor de werknemers en opkomt voor de rechten van de werkenden, dan is dat een groot goed. Zie waar de huidige Duitse welvaart op is gebaseerd; 20% verdient een fooi als loon, onwaardig. Het Franse ambtenarenapparaat moet wel worden aangepakt, minder ambtenaren, minder hóge lonen voor de (sub-)top. Dé oplossing voor alle landen is; eindelijk delen, eerlijk
  21/05/14 16:48
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Papa Yabo

  @ Blutch. De nieuwste Franse treinen blijken te breed voor 1200 oude stations, aanpassingskosten één miljard. Werkloosheid 12 %, en stijgend. Geen kadaster, giraal geld overmaken kan nog steeds niet. Overheidstekort ver boven de drie procent. De vijftig miljard bezuiniging van Valls kan alleen de werkloosheid verder verhogen. Gevangenisstraf op zwart werken, maar het is alom. Stakingen om de haverklap. Grote sociale tegenstellingen. Zoals Bolkestein zegt, ‘een zeer slecht bestuurd land’.
  21/05/14 16:35
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  justjoos

  pfff, behalve polemiek créeren draagt dit stukje echt niks bij. Niet eens slecht onderbouwd, gewoon NIET onderbouwd en niet eens scherp geschreven. Altijd weer hetzelfde cliché over Fr, gretig gelezen door de NLers die zich erna weer even over de borst kunnen wrijven. Ik woon en werk ook in Fr en kom een hele andere wereld tegen, met ondernemingszin en met ideeen, mensen werken net zoveel als in NL, en vrouwen zeker weten zelfs meer dan de NL vrouwen, om maar een paar dingen te noemen.
  21/05/14 15:35
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  wouterfr

  Ha ha kent U deze: Het verschil van een werkvergadering in Frankrijk en in Nederland. In Frankrijk is de baas aan het woord om te vertellen hoe het moet. In Nederland zijn de werknemers aan het woord en de baas luistert aandachtig om het bedrijf goed te kunnen leiden. Daarom zijn er haast elke dag stakingen in de straten van Frankrijk. Heb wel eens gedacht als de stakers, de werkelozen betalen om hun demonstraties te doen, dan zouden ze zelf door kunnen werken. Goed voor de Franse economie!
  21/05/14 15:08
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Pieterdevries

  Het verhaal is dat Frankrijk de euro doordrukte, Kohl moest de euro slikken om O Duitsland te krijgen, uit jaloezie op de sterke D mark. Het kon niet zo zijn dat het land van de gloire het economisch slechter deed dan de verliezer van de oorlog. Nu kent Frankrijk een lange geschiedenis van devaluaties en geldhervormingen, dus een munt die niet meer gedevalueerd kan worden, was niet zo handig. De Franse regering klaagt dan ook al over de waarde van de euro. Binnen enkele jaren weer de franc.
  21/05/14 14:35
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Blutch1

  Laat Frankrijk nu het enige land zijn dat zich aan de inflatienorm van 2% heeft gehouden. Duitsland is daar ver onder gaan zitten en een heleboel landen erboven. De gevolgen zijn zichtbaar. . Zij hebben de TGV, in één keer goed, wij hadden de Fyra, Bombardier en de volgende mislukking komt er alweer aan.
  21/05/14 14:24
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Granny

  Frankrijk ontziet zijn burgers en hecht aan de Franse cultuur. En dat mag natuurlijk niet van de calvinisten. . Zweden heeft het anders opgelost: voor Europa maar tegen Brussel en dat bevalt best. Ook iets voor sommige andere landen?
  21/05/14 13:47
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Kritisch lezer

  De Fransen manifesteren precies, wat er niet deugt aan de EU: er bestaat maar één belang en dat is het Franse! Ze laten zich niet in het Europese gareel dwingen, maar nemen de lusten en niet de lasten. Die zijn voor het braafste jongetje van de klas Nederland, waar de pensioenleeftijd verhoogd werd n.b., en voor de andere Noord-Europese landen, die door hun politici de EU in gerommeld werden.
  21/05/14 12:55
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Lichtstadfan

  Leuk, verfrissend, herkenbaar en nog waar ook. . Mischien komt de redding toch nog uit La Douce France. Iemand bereid die lont aan te steken ?? Als ik wist waar die zat zou ik het doen !
  21/05/14 12:47
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  koolhydraten

  Ja, het FN wint terrein. En uiteraard, vooral laagopgeleide Fransen roeren zich, zoals de filosoof Alain Finkielkraut die met ‘L’identité malheureuse’ óok al zo’n verderflijk belang hecht aan het behoud van een eigen staat en identiteit en zo. Met een ongerustheid die lijkt op die van Jeanette Bougrab’s ‘Ma République se meurt’. Want veel Fransen zijn ‘bang voor verandering’. Zélfs links.
  21/05/14 12:25
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  noir desir

  Ik kom ook veel in la Douce France en ik geloof niet dat Frankrijk om gaat vallen. Elk deel van het land kent zijn eigen specialisme met economisch-agrarisch-industrieel-en andere insteek. Misschien niet ‘high-level-kapitalistich ondernemerschapszin’, maar het heeft een soort landelijke autarkie, het blijft wel draaien. Dat ‘Frankrijk niet doet wat anderen vinden dat het moet doen’, heeft mij altijd al aange-sproken.Van het leven genieten is inderdaad het allerbelangrijkst.
  21/05/14 12:20
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.

 5. nog meer uit de volkskrant

  BasV

  Die fransen weten tenminste wat leven is.
  21/05/14 11:40
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Magnif

  Aanvulling efficient high tech Frankrijk: ze hebben het beste meest comfortabele en veilige snelwegennet ter wereld; samen met Zwitserland hebben ze de grootste deeltjesversneller; ze produceren de beste wijnen en kazen; verder natuurlijk het heerlijkste stokbrood; hier in NL eten we vies nep stokbrood; ze bouwen de mooiste kunstwerken zoals de brug bij Millau; ze hebben de mooiste kastelen en tuinen en overal een prachtige inrichting van de publieke ruimte met veel bloemen en planten…
  21/05/14 11:01
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Mark_Parijs

  Alex Francino is duidelijk niet op de hoogte, en kan slechts oude stereotypen uit de kast halen. . Verlaging van de pensioen leeftijd was een verkiezingsbelofte, maar die is niet nagekomen. Ondernemen staat niet in een slecht daglicht : Price Waterhoude Coopes zet de parijse régio op n°6 van de meest aantrekkelijke ondernemingsklimaten in de wereld en n°1 innovatie. . Bron: http://www.pwc.com/us/en/cities-of-opportunity/
  21/05/14 10:57
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  timnoam

  raar, onsamenhangend betoog. Mij is in elk geval volstrekt niet duidelijk welk punt de schrijver nu precies maakt? En hele vreemde parallellen met de Vichy-tijd.
  21/05/14 10:44
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Magnif

  De Fransen kunnen het zich permitteren om wat rustiger aan te doen omdat het een zeer efficient georganiseerd land is met volop high tech. Kijk maar: . Ze hebben Airbus met het grootste passagiersvliegtuig de A380; een groot deel van de energie wordt opgewekt zonder CO2 uitstoot dmv high tech kernenergie; de high speed super comfortabele Thalys rijdt al 30 jaar door het hele land; de mooiste/beste autos komen van Citroen; overal openbare toiletten en fietsreinigplaatsen plus leuke mensen!
  21/05/14 10:40
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Jessico

  Interessante column die deze burger moed geeft dat het hele eurozootje uit elkaar valt. Dat niet gaan stemmen van Baudet en Paul Witteman vind ik zeer kwalijk en dom. Mensen die niet gaan stemmen hebben hun recht van spreken verloren.
  21/05/14 10:29
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  cr65

  Het schijnt dat Frankrijk de euro heeft afgedwongen, voorwaarde voor hereniging met O Duitsland, uit jaloezie over de sterke D mark. Het kon niet zo zijn dat het land van de gloire het slechter deed dan de verliezer. Helaas lijkt men in Parijs toen de Franse monetaire geschiedenis van eindeloze devaluaties en geldhervormingen even vergeten te zijn. Door de euro heeft Frankrijk die ontsnapping uit z’n economische ellende niet meer, en zo kan Frankrijk de euro oplossing, verlossing, worden.
  21/05/14 08:52
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  munkieNL

  De EU geeft jaarlijks 55 miljard euro uit aan landbouwsubsidies om met name onrendabele Franse boerenbedrijven in de lucht te houden. Toen eerder Frankrijk en Duitsland ruim over de 3 procent begrotingstekort heen gingen gebeurde er niets. Nu zou het wel eens anders kunnen gaan. De Frans/Duitse as in Europa wordt nu aangedreven door de Duitse BMW/Mercedes motor. Jonge Fransen vluchten en masse naar het perfide Albion.
  21/05/14 08:50
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  frank van nijmegen

  Leuk artikel! Het is ook mijn ervaring. Fransen zijn niet proactief. Zouden ze dat wel zijn dan hebben ze de beste economie van Europa. Maar ze werken om te leven en niet andersom. Heerlijk om daar te zijn en dat te mogen ervaren. Soms ook wel eens lastig.
  21/05/14 08:44
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  neti-neti

  Frankrijk is met een staatsschuld van 108% van het BNP een veel groter gevaar voor de euro dan kleine lidstaten. Het is buigen of barsten, indien er geen drastische hervormingen worden doorgevoerd zal uittreding onvermijdelijk zijn. Omdat dit laatste de overige lidstaten enorm veel geld gaat kosten zal de druk richting de Franse regering om te hervormen verder worden opgevoerd.
  21/05/14 08:09
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  DreHa

  Werkelijk alles wordt aan het economische belang geofferd. Economische modellen als slangen die in hun eigen staart bijten. Dit stukje is het lichtpuntje in de tunnel en niet de huizenprijzen die voor de zoveelste keer met een onmeetbaar percentage stijgen.
  21/05/14 07:35
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Dirruk53

  Horreur! Bevrijdt dit “tête de fromage” slachtoffer uit de klauwen van Hollande! Hij wordt er gevangen gehouden door de patriotten van “la bonne vie”. Arbeid adelt niet: “Travail est sale”, de geur van zweet en schapenvet is alleen te verdragen als ontgroeningsproces voor de “bagger” van het zakenleven, “l’esprit d’entreprise”. Het toont eens te meer aan dat die plek waar je geboren bent een “programme” voor het leven is.
  21/05/14 07:34
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  zelf op onderzoek uit

  Alsof concurrentiekracht, werkloosheid en handelstekort hier welk (veel) verbeteren. En dan nog, daar draait het leven toch niet om.
  21/05/14 06:49
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Professor Plano

  Verrassend leuk geschreven, voor een econoom dan. Ik verheug me nu al op die Franse ‘big bang’ die een keer komen gaat…

 6. De rede van Hollande gisteravond was er voor mij een uiting van dat het jaarlijks vieren van de bestorming van de Bastille een goede zaak is.
  Hollande liet Brussel vallen, voor Frankrijk.
  Nu nog even kijken of hij ook gaat doen wat hij zei.
  Maar dat zal wel, hij zag er bleekjes uit.

 7. VK

  @Pieterdevries.U maakt het ook bont hoor.De aanpassingen aan de perronnen kosten 50 miljoen.Dat is 5% van de kosten die u claimt.De franse kadastrale kaarten zijn zelfs in NL gratis online te raadplegen en te downloaden.Giraal geld overmaken doe ik al jaren bij de bangue postale.En ook de door u genoemde tegenstellingen zijn absoluut niet erger dan in NL.Hou u aan de feiten aub
  22/05/14 13:43
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  annemien

  @Pieterdevries De kadastrale kaarten van Frankrijk zijn zelfs in NL gratis online te raadplegen en te downloaden.Wat lult u nou toch
  22/05/14 09:29
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Sceptique

  De feitelijke werkeloosheid is nog hoger als je bedenkt dat Frankrijk relatief veel meer ambtenaren heeft dan andere EU landen. Overigens verloor Napoleon bij Waterloo.
  22/05/14 08:45
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Pieterdevries

  @ frederixs. ” De productiviteit van Franse werknemers behoort tot de hoogste in Europa. ” Zeer benieuwd waar deze waarneming op berust. Er zullen vast wel efficiënte Franse bedrijven zijn, maar het bureaucratische van het land kom je overal tegen. Ik maakte in Nederland nog nooit mee dat bij aankoop van een machientje van iets van E 180, drie weken na aankoop het hoofdkantoor nog eens de echte factuur stuurt, het overkwam vrienden in Frankrijk. Niets bijzonders daar, legden ze ons uit.
  22/05/14 08:34
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  piatus

  De hele EU is een Kruitvat die op exploderen staat, wij Nederlanders voelen ons vreemden in ons eigen land.Een snel vertrek uit de EU spaart levens en geld. Weer baas in eigen land.
  22/05/14 08:31
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  annemien

  @Justjoost.U hebt helemaal gelijk.De vrouwen in Fr moeten minstens 25 jaar gewerkt hebben om een pensioen te krijgen.
  22/05/14 07:37
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  FMMH

  Je moet er toch niet aan denken dat Frankrijk op ons land wil lijken, waar moeten we dan nog naartoe vluchten…
  21/05/14 21:35
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons.
  Komeinie

  Frankrijk is niet het enige kruitvat binnen de EU, maar verder wel een duidelijk artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s