Franse Hadopi en Snowdens’ wanhopi

De aardpolen zijn verschoven. We hebben geen extremisten meer nodig om ons het leven zuur te maken, we kunnen het helemaal zelf. De mannen met bommen en baarden die wij zo vrezen zitten sinds kort op hun luie gat en kijken onderuit gezakt naar een wervelende show. Ze zien hoe westerlingen elkaar bestoken met leugens, hypocrise en bedreigingen.

lachende baard

Niet lang geleden protesteerde de rechtse Chirac nog tegen de invasie van Irak. Als represaille werden de ‘French-fries’ in Amerika omgedoopt tot ‘freedom-fries’. Ik was trots op mijn nieuwe vaderland: de patatten boden houvast voor wie twijfelde aan de ‘weapens of mass-destruction’. Die houvast is niet meer. De socialistische Hollande schreeuwde moord en brand naar Obama over diens afluisterpraktijken, maar een dag later weigerde hij het vliegtuig waarin de klokkenluider van die afluisterpraktijken verstopt zou zitten.

hollande

De draai van Frankrijk is betreurenswaardig voor Snowden. Ik had hem graag ondergebracht op ons afgelegen Zuid-Franse boerderijtje. Hij zou in goed gezelschap zijn: ik ben ook een spion van de staat die met zijn geweten worstelt. Iedere uitbater van een publieke lokatie in Frankrijk is door de ‘Hadopi-wet’ verplicht om te registreren wie gebruik maakt van de internetverbinding. Blijft men in gebreke, dan riskeert men
€ 75.000 euro boete en een jaar cel in één van de vreselijke gevangenissen, aldus Amnesty International, die Frankrijk heeft. De gezinnetjes die bij ons op vakantie komen kunnen immers illegaal downloaden of zelfs een zelfmoordaanslag beramen. Tegen wil en dank help ik de Franse overheid het land veilig te houden

Het is een episode in de spionage-klucht waar in Europa nauwelijks naar gekeken is, maar de mannen met de baarden en de bommen vermaken zich dagelijks om de angst die zij zaaiden en die wij rijkelijk van water en mest voorzien. Er was ook een aflevering van ongeëvenaarde naïviteit, waarbij de Washington Post Snowden in de VS een eerlijk proces beloofde. Die aflevering van de tragie-soap was nog komischer dan Friends met mister Bean als gast. Zelfs klokkenluider Robert Manning had zich een hoedje gelachen als hij had kunnen kijken, maar hij was verhinderd omdat hij toevallig net even een paar jaar in zijn isoleercel zat.

Natuurlijk mijdt Snowden Amerika. Het Franse bastion, dat handelsbelangen nog wel eens wilde laten wijken voor een zaak van trots en eer, is ook afgevallen. De grote mond van Oostenrijk en het matje van Merkel waar Obama even op stond, waren slechts entre-actes die niets te betekenen hadden en de levensgevaarlijke mannen met baarden konden even snel naar de keuken om een wat nootjes te halen.

Als de slachtoffers van de afluisterpraktijken de dader blijven omarmen, waar kan Snowden dan nog naar toe? Wie is bereid om zich de woede van de VS op de hals te halen?

De enige plek waar Snowden op duurzame steun kan rekenen en waar zijn offer op waarde wordt geschat, ook al grijpt hij vooralsnog naast de 72 maagden, is samen op de grond bij de levensgevaarlijke mannen met de baarden die zich verkneukelen om de show van verraad en dubbelspel die hij hen geboden heeft. We zullen nooit meer iets van hem horen, maar hij zal herrinnerd worden als de man die bewees dat je soms meer op mannen met baarden en bommen kunt vertrouwen, dan op de westerse leiders die ons vertegenwoordigen.

3 gedachten over “Franse Hadopi en Snowdens’ wanhopi

 1. Het aardige is dat Lewis Mumford wat nu gebeurt al in 1961 voorspelde, zijn boek The city in history, 1961, 1991, London.
  Zijn opmerkingen over het Pentagon lijken zelfs de huidige ontwikkelingen in Europa vooruit te zien.
  Hij ziet het niet als klucht, maar als de grootste bedreiging van de mensheid, en dat al in 1961.
  Het is erger dan Orwell’s 1984.
  Mumford ziet het niet als samenzwering, overigens.
  Hoe het mogelijk is dat Frankrijk figuren als Sarko en Hollande kiest is mij een raadsel, Frankrijk heeft toch ook best verstandige mensen ?
  En inderdaad, Chirac en De Gaulle hadden de wereld door, tenminste, zo lijkt het.
  En aardige uitspraak van De Gaulle was ‘de VS meent elk probleem met geweld te moeten oplossen’.
  Verder gelooft niet iedereen in die bommen, dat wil zeggen, dat die van de baardmannen komen.
  De Patriot Act was al voor 11 sept geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s